Tukisukat, kompressiosukat, antitromboosisukat, urheilusukat… Apua sukkien valintaan

Tukisukat, kompressiosukat, lentosukat, antitromboosisukat…  Ja niin edespäin. Rakkaalla lapsella on kait monta nimeä, tai niin ainakin väitetään. Mutta tässä kohtaa varmaankin ei ole kysymys kovin rakkaasta lapsesta. Monelle varsinkin sana tukisukat, tuo lähinnä mieleen beiget tai tummaharmaat, yleensä vanhempien rouvashenkilöiden jalasta löytyvät, polvisukkamalliset kauhistukset. Käydäänpä nyt läpi muutama asia näistä kauhistuksista, jotka toisille ovat jalkojen hyvin voinnin kannalta välttämättömyys, ja toisille kaikissa neon väreissään salihirmujen ”must have”- varuste.

Kaikilla näillä edellä mainitsemillani sukkaversioilla on yksi tärkeä tavoite ja idea. Niiden tarkoituksena on huolehtia jalkojen laskimoverenkierron ja lymfanestekierron tehokkuudesta ja sitä kautta ennaltaehkäistä tai hoitaa mm suonikohjuja, turvotuksia ja nopeuttaa jalkojen aineenvaihduntaan. Näistä kaikista sukkaversioista voidaan käyttää yhteisnimikkeenä käsitettä kompressiosukat ja täten tukisukat on tästä lähinnä ”maallikkosuuhun”-sopivampi termi.  Mutta jos etsit urheilullisia sukkia niin kirjoita googleen sana kompressiosukat. Jos taasen etsit sukkia esim suonikohjuvaivoihin, kirjoita googleen sana tukisukat. Tässä kohtaa tullaan siis brändäys-asiaan. Kompressiosukat kun myyvät sanana paremmin – seksikkyys- kuin tukisukat 😀 Vaikkakin molemmat ovat suonikohjuvaivoihin ihan käypä vaihtoehto, ovathan molemmat näistä nimenomaan kompressiosukkia.

Mutta asiaan.  Mikä siis on tuo kompressisukkien idea, ja miksi ne toimivat?  Pohjustetaanpa tätä hieman. Eli muutama sana jalkojen laskimoiden toiminnasta.

Laskimoissa vallitsee hyvin pieni paine. Muun muassa tästä syystä ne eivät kuljeta verta yhtä vilkkaasti kuin valtimot, joiden painelukemaa mitataan myös meidän verenpaineena.  Laskimoiden sisällä on laskimoläppäjärjestelmä, joka yhdessä lihasten kanssa pitää huolen siitä, että veri pystyy niissä kulkemaan eteenpäin ja palaamaan takaisin meidän kehon ääriosista kohti sydäntä.

Laskimoiden läpät ja lihasten yhteistyö on selkeintä jaloissa. Puhutaan ns. lihaspumpputoiminnasta.  Ajatellaanpa vaikka meidän pohjetta.  Syvät laskimot kulkevat monesti erilaisten lihasrakenteiden väleissä. Tällöin, kun lihas supistuu se painaa kasaan myös lähellään olevan laskimon. Kun lihas rentoutuu, paine laskimossa laskee.  Lihas siis tekee pumppaustoimintaa, jonka seurauksena myös laskimo tekee pumppaavaa liikettä ja sen sisällä olevat laskimoläpät aukeavat ja sulkeutuvat. Tämä mahdollistaa laskimoveren kulkemisen eteenpäin.laskimot

Laskimot ovat siis jaloissa todella kovilla. Niiden toimintaan, kun vaikuttaa vielä lisäksi painovoima, joka ikävästi haluaa vetää meitä kaikissa suunnissa kohti maata.  On siis ensiarvoisen tärkeää, että jalkojen lihakset ja erityisesti pohkeet olisivat hyvässä kunnossa ja niitä tulisi päivittäin myös käytettyä.  Erityisiä haasteita tälle luonnolliselle lihaspumpputoiminnalle aiheutuu nykyisin mm istumatyöstä, jolloin pohkeet eivät saa tarpeeksi aktiviteettia, pumpatakseen laskimoiden kanssa verta takaisin kohti sydäntä.

Yksinkertaisuudessaan kompressiosukat tai muutkin kompressiotuotteet perustuvat siihen, että ne luovat lihakselle ja tätä kautta laskimolle vastusta eli tukalammat olot tehdä omaa työntää.  Sukka painaa lihasta, jolloin se painaa ympäristössä olevia laskimoita kapeammaksi. Ja fysiikan lain mukaan, kun joessakin tulee kapeampi uoma, siinä virtaus on aina nopeampi kuin leveällä väylällä. kompressio

Viilataan kuitenkin vielä hieman pilkkua ja käydään vielä tuo terminologia oikeasti läpi. Kuten totesin, kaikista tällä ideologialla toimivista sukista voidaan käyttää termiä, kompressiosukat. Mutta muutama eroavaisuus kannattaa painaa mieleen, kun lähtee valitsemaan omiin tarpeisiinsa oikeaa sukkaa.

Lentosukka: Sukka, joka on suunniteltu käytettäväksi lentomatkailun tai pidempää istumista vaativan matkustelen yhteydessä.  Löytyy marketin hyllystä tai ns. ”terveyskaupoista” Puristavat joko sieltä täältä tai eivät purista mistään. Eivät takaa oikealla neulostekniikalla saatua optimaalista kompressiota. Lähtökohtaisesti tervejalkaisille ja vain satunnaiseen käyttöön. Värit lähinnä mustaa ja mummo-beigeä. Mittana usein vain kengän koko. Yleensä hintaa alle 15€

Urheilusukka – kompressiosukka:  Seksikkäämpi termi tukisukalle. Myydään urheilukaupoissa. Tiedostaville   liikkujille, jotka etsivät maksimaalista palautumista suorituksen jälkeen. Tehokkaat ja visualistiset nimet – kaikki sateenkaaren värit. Eivät välttämättä takaa oikealla neulostekniikalla saatua tasaista kompressiota. Eli puristavat väärästä kohtaa ja useimmiten juuri pohkeen kohdalta, kun eivät saa tippua kovassa menossa jalasta. Tervejalkaisille ja vain satunnaiseen käyttöön.  Mittana usein vain kengän koko.

Antitromboosisukka: Sairaalakäytössä oleva sukka, jonka tarkoituksena on vähentää esimerkiksi leikkauksen aiheuttamaa tromboosi – eli hyytymisriskiä. Saatavilla yleensä vain sairaalaolosuhteissa.

Kompressiosukka (lääkinnällinen):  Sukka, joka on tarkoitettu ennaltaehkäisemään tai hoitamaan jalan erilaisia verenkierrollisia häiriöitä. Sukka voidaan tehdä täysin mittatilauksena tai mitata asiakkaan mittoihin sopiva valmissukka.  Pystyy takaamaan optimaalisen ja tasaisen kompression ja jaetaan kompressioluokittain 1-4 luokkiin. Tervejalkaisille, urheilijoille, paljon liikkuville, lentomatkustajille ja jalka ongelmista kärsiville. Eli kaikille 😊 Saatavilla asiantuntevista terveyskaupoista (huom! sukka pitää mitata jalkaan) tai lymfaterapeuteilta tai jalkahoitajilta ja hyvän säkän sattuessa tällaisen voi löytää myös asiantuntevasta urheiluliikkeestä.

Tukisukka:  Kaikki edellä mainitut käsitteet ja mielikuvat. Yleistermi.

Apua! Pää hajoaa, miten sitten löydän sen hyvän sukan? Tähän on muutama niksi.  Lähtökohtaisesti hyvästä sukasta kertoo jo se, että sukkapaketissa on merkitty muitakin mittayksikköjä kuin pelkkä kengän koko. Koska ei voida olettaa, että kaikki joiden jalan koko on 37 ovat yhtä paksu tai pieni säärisiä keskenään.  Niin ja hoxhox! sukan juju on sen neuloksessa eli neulos on se, mikä luo sukkaan sen paineen. Tämä kannattaa pitää mielessä, sitten kun sukkia laittaa jalkaan, eli kannattaa varmistaa, että sukkaan ei jää ryppyjä. Näissä kohdissa, kun tuo paine moninkertaistuu, kun siinä on neulostakin useampi kerros. Herkkä ihoisimmat saavat tästä nopsasti ruttuja ja pahimmassa tapauksessa turvottelua ja viimekädessä säärihaavan.sukka

Kunnollisilla ja toimivilla sukilla hinnat vaihtelevat n 20 – 40€ välillä. Tässä kohtaa kannattaa panostaa laatuun. Mittatilauksena tehtyjen sukkien hinnat liikkuvat n 80€ tietämillä ja siitä eteenpäin. Ja jos polvisukka ei riitä, niin himpun verran tulee lisää esim. stay upp mallisille sukille.

Juju oikean sukan löytämiseen on siinä, että piipahdat liikkeessä jossa on oikeasti asiantuntija paikalla (tämä ei välttämättä tarkoita i****trua) Onnistuneen sukkaostoksen voi myös tehdä netistä, kun pitää huolen siitä, että sukan tilauksen yhteydessä kysytään myös muita mittoja kuin tuota kengän kokoa.  Tietenkin jos sattuu tietämään hyvän lymfaterapeutin ja jalkahoitajan, niin kannattaa käyttää tätä ammattitaitoa.

Ja eikun sukka ostoksille 😊sukkarivi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s