Kuivakuppaus ja imukuppihieronta

KUIVAKUPPAUS JA IMUKUPPIHIERONTA – mitä ne ovat?akupistehieronta_imukupit 2

 

Perinteinen kiinalainen lääketiede pitää sisällään taiteenalan nimeltä kuppikuppaus / kuivakuppaus. Monelle juolahtaa kuppauksesta varmaankin ensimmäisenä mieleen meidän suomalainen versio kuppauksesta eli ns. verikuppaus.  Käyn seuraavaksi hieman läpi, mitä tarkoittaa tämä kiinalainen versio kuppauksesta, käytän siitä nimitystä kuivakuppaus.

Kuivakuppaus on lasikupin tai perinteisesti bambukupin käyttämistä tietyillä kehon alueilla.  Ihoa-aluetta ei rikota, ei siitä ei vuodateta verta, kuten verikuppauksessa tehdään.

Kuivakuppauksen ideologiana on, että kuivakuppaus auttaa Qin ja Veren virtauksen häiriintymisistä aiheutuvista kiputiloista ja niillä pystytään hajottamaan kehon Tuulta ja Kylmyyttä akuuteissa tilanteissa. Länsimaalaisen näkökulmasta nämä oireet ovat esim. niska-hartia alueen kipuja, selän jumeja, erilaisia turvotuksia ja muita kropan lihasjumeja.

Kupit toimivat alipaine-ajatuksella. Lasikuppeihin alipaine luodaan polttamalla lasikupin sisällä spriissä tai vastaavassa kastettua vanupalloa. Tämä saa aikaa kupin sisälle alipaineen ja kuppi asetetaan hoidettavalle alueelle.  Käytän itse kumista valmistettuja kuiva / imukuppeja. Nämäkin kupit toimivat alipaineella.  Alipaine saadaan aikaiseksi, kun kuppi painetaan ”lyttyyn” ja asetetaan heti iholle.

Kuivakuppaus perustuu akupisteiden käyttöön. Kuppia pidetään paikallaan akupisteen päällä. Tällä saadaan nimenomaan tietyn akupisteen alueelle patoutunut energia virtaamaan pisteestä eteenpäin energiakanavalla ja muualle kehoon.  Kuivakuppauksesta jää iholle kupin mallinen tummempi jälki. Vähän kuin olisit pölynimurilla käynyt tekemässä itsellesi ”fritsun” 😊 Jälki häviää muutamien päivien kuluessa, eivätkä ne yleensä ole kipeitä.

Käyttämieni kumista valmistettujen kuppien etu on ennen kaikkea paloturvallisuus 😊 mutta ne mahdollistavat myös imukuppihieronnan. Lasinen kuppi toimii paikallisesti akupisteiden hoidossa, koska kupin liikuttaminen purkaa lasikupin sisällä olevan alipaineen nopeasti.

Imukuppihieronnassa kuppia liu’utetaan hyvin rasvatulla iholla, hieman kuppia nostaen. Kupilla tehtävä hieronta vaikuttaa hoidettavan alueen pintaverenkiertoon ja alue muuttuu hoidon aikana punakaksi ja lämpimäksi.

Kuivakuppauksesta voi olla apua:

 • Erilaisissa lihasten jännitys-tilanteissa
 • Yleinen rentoutuminen
 • Aineenvaihdunnan parantaminen
  • Lymfakierron parantaminen
  • Verenkierron vilkastuttaminen
  • Kuona-aineiden ja nesteiden poisto
 • Kivut ja turvotukset
 • Lihashuolto urheilusuorituksen jälkeen

Kuivakuppausta ei suositella käytettäväksi:

 • Kumiallergisille (olemassa myös lateksista valmistettuja kuppeja)
 • Jos hoidettavalla iho alueella on suonikohjuja, haavaumia tai ihottumaa
 • Tuoreet ja akuutit vammat
 • Vaikeahoitoinen diabetes, joka on aiheuttanut tuntopuutoksia
 • Verenohennuslääkkeiden käyttäjät, mustelmataipuvaiset
 • Ei kasvojen tai sukupuolielinten alueelle

Kuivakuppaus sisältyy aina akupistehieronta-hoitooni. Tarvittaessa käytän sitä myös shiatsun tukihoitona. Asiakkaani ovat olleet ilahduttavan ennakkoluulottomia ja ovat uskaltautuneet kokeilemaan kuivakuppausta, kun olen sitä heille ehdottanut 😊 Palaute on ollut positiivista ja akupistehieronnasta on tullut muutamille se suosikki juttu!

 

Lähteet:

Gascoigne S. 2012. Kiinalainen tie terveyteen. Perinteinen kiinalainen lääketiede -itsehoito-opas. Gummerus. 6. painos.

(artikkeli on siirretty uudelle blogialustella)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s